20 Kasım 2019 Çarşamba

Fatih Terim ve Galatasaray

   Galatasaray tarihinde sayabileceğimiz efsane isimlerden birisi de kazandığı başarılardan dolayı Fatih Terim'dir. Futbolculuğu döneminde alamadığı kupaları, teknik direktörken almıştır.

  Fatih Terim, 1974 yılında Galatasaray'a geldiğinde şampiyonluk sayıları şu şekildeydi:
Fenerbahçe 7 şampiyonluk
Galatasaray 6 şampiyonluk
Beşiktaş      3 şampiyonluk

 Terim'in Galatasaray kariyeri, Galatasaray'ın 14 sezon şampiyon olamadığı döneme denk gelmişti. Terim futbolu Galatasaray'da bıraktıktan sonraki şampiyonluk sayıları:
Fenerbahçe 11 şampiyonluk
Trabzonspor 6 şampiyonluk
Galatasaray  6 şampiyonluk
Beşiktaş       4 şampiyonluk

 Terim, Galatasaray'ın başına teknik direktör olarak geldiğinde şampiyonluk sayıları şu şekildeydi:
Fenerbahçe  13 şampiyonluk
Galatasaray 10 şampiyonluk
Beşiktaş       8 şampiyonluk
Trabzonspor 6 şampiyonluk

 1996-2000 yılı sonunda şampiyonluk sayıları durumu ise şöyleydi:
Galatasaray 14 şampiyonluk
Fenerbahçe 13 şampiyonluk

 Galatasaray hiçbir zaman en fazla şampiyon olan takım unvanını ele alamamıştı. Fatih Terim sayesinde Galatasaray artık Türkiye'nin en büyük takımıydı. Fatih Terim futbolu bıraktıktan sonra Sepp Piontek'in milli takımda yardımcı antrenörlüğünü yaptı. Bunların yanı sıra Göztepe ve Ankaragücü'nü çalıştırdı. Terim bunları yaparken, Galatasaray 1989 yılında Avrupa  Şampiyon Kulüpleri kupasında yarı final oynadı ve adını yavaş yavaş Avrupa'ya duyuyordu. 1993 yılında Manchester United'ı eleyerek Şampiyonlar Liginde son 8 takım arasına kalmıştı. Terim 1996 yılında geldikten 4 sene sonra Galatasaray'ın müzesinde bir Avrupa kupası bulunuyordu. Bu kupa Terim'e İtalya yolunu açtı.

 Terim, İtalya macerasından sonra tekrar 2002 yılında Galatasaray'ın başına geçti. Bu dönem Terim ve Galatasaray açısından kötü geçmişti. 2005-2009 arası Terim, A Milli takımı çalıştırdı. 2011 yazında yuvasına 3. kez dönen Terim'in, Galatasaray'ı  şampiyonluk sayısında Fenerbahçe'nin gerisinde kalmıştı. Şampiyonluk sayıları şu şekildeydi:
Fenerbahçe 18 şampiyonluk
Galatasaray 17 şampiyonluk

 Fatih Terim'in, 3. dönemi çok başarılı geçmişti. 2 sene üst üste alınan şampiyonluklardan dolayı, şampiyonluk sayısında tekrar Fenerbahçe'nin önüne geçmişlerdi. Bu sürede Galatasaray, Avrupa'da eski başarılı günlerine geri dönmüştü. Terim'in 3. dönemi bitmesi beklenmedik bir olaydı çünkü hem milli takımı hem de Galatasaray'ı aynı anda çalıştırıyordu. Ünal Aysal bu durumdan hoşnut değildi ve Terim'in görevine son vermişti.

 Galatasaray'da büyük ihtimal  son teknik direktörlük dönemini geçiren Terim, 4.dönemine 21 Aralık 2017 yılında başlamıştı. Tudor'un oynattığı futbol büyük maçlarda işe yaramaması, Dursun Özbek'in başkanlık koltuğunu bırakmak istememesi, Fatih Terim'e  4. Galatasaray döneminin kapılarını açtı. Geldiği gibi takımını şampiyon yapan Terim, mekanın sahibinin kim olduğunu rakip takımlara hatırlatmıştı. Bir sonraki sezonu da lig şampiyonluğu ile bitiren Terim, 9 sezonda 8 lig şampiyonluğu ile egale edilmesi güç bulunduran rekorun sahibi konumundaydı.

Galatasaray, Fatih Terim'in kariyerinde büyük bir rol oynadı. Keza aynı şekilde Fatih Terim'de, Galatasaray'a büyük bir etki bıraktı. Türkiye'de en fazla taraftar Galatasaray'da bulunuyorsa bunun sebebi de 2000 yılında alınan UEFA kupasıdır. Galatasaray tarihine bu kadar etki eden bir ismin artık bir heykeli dikilmesi gerekir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder